Kitolódott a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási határideje

Az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által működtetett digitális platform, amely lehetővé teszi, hogy valós időben, az ország összes szálláshelyének és vendéglátónak az anonim forgalmi statisztikája látható legyen a következőkről tájékoztat:
A hatályos jogszabályok alapján minden hazai szálláshely-szolgáltatónak, tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül regisztrálnia kell a rendszerbe, amely kötelezettség 2021. november 1-jétől már kiterjed a vendéglátó üzletekre és turisztikai attrakciókra is. Utóbbiak adatszolgáltatási kötelezettsége azonban az eredetileg kitűzött 2022. július 1-je helyett csak 2023. január 1-jén kezdődik!

A regisztrációt és a napi adatszolgáltatást a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Az NTAK-ban rögzíteni kell a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát valamint anyja születési családi és utónevét, továbbá a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve útiokmányának azonosító adatait, harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély számát, a beutazás időpontját és helyét, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.