Vagyonvédelem

Vagyonvédelemhez kapcsolódó szolgálatatásaink két főcsoportba sorolhatóak. Ezek egyike a elektronikus vagyonvédelmi rendszerek, köznapi nevükön riasztórendszerek, míg másik a videómegfigyelő rendszerek (CCTV).

Riasztórendszer

Nem árulok el titkot, hogy a korábbi vagyonvédelmi filozófia szerint zárt rendszerként működő, más szolgáltatásoktól és hozzáférésektől elzárt rendszerek is az utóbbi időkben, még ha csak részmegoldásokban is, de az informatika irányába terelődnek.

Jó példa erre a riasztóközpontok internetes elérhetősége, a felügyeleti rendszerek IP protokoll használatára való felkészítése. Léteznek már olyan megoldások, mint a Telekommunikációnál említett asterik IP telefonközponthoz való csatlakoztatás.

A legkorszerűbb eszközök, érzékelők alkalmasak a héjvédelem kültérre történő kiterjesztésére is, akár különleges lézer szkenner megoldásokkal is. Így a védelem első vonala a korábbi kerítés- és lépésvédelmi eszközök mellett sokkal biztonságosabb, zavarmentesebb megoldásokkal a kerítés, telekhatár vonalába telepíthető.

A legkorszerűbb DSC és Paradox eszközöket ajánlhatjuk, természetesen sok más gyártó termékeivel együtt, minden esetben a műszaki megoldástól függően.

A korábbi kizárólag vezetékes megoldások, illetve azok vezeték-nélküli bővítő egységei, érzékelői mellett megjelentek az elmúlt években a korszerű teljes vezeték-nélküli központok, melyek jelentősen megkönnyítik a telepítést és üzemeltetést elérhető áron.

Videomegfigyelő rendszer (CCTV)

Ugyan ki gondolta volna korábban, hogy a vagyonvédelem műszaki fejlődése az utóbbi időkben eltolódik az informatikai megoldások felé? Pedig ez a valóság. A videómegfigyelő rendszerek fejlődése az internet protokollt használó (IP) kamerák, eszközök irányába tolódik el hosszú évek óta. A hőskorszak szalagos rögzítői és analóg kamerái kihalóban vannak. Persze az utóbbiakat azért nem kell még temetni, de piaci részesedésük a világban - bár hazánkban még nem - ma már észrevehetően csökken.

Ennek legfontosabb okai közé tartozik az IP kamerák a jobb zavarvédettsége, egyszerűbb telepíthetősége, a távolság növekedésével nem változó képminősége, az informatikai hálózaton keresztül megoldott tápellátása (PoE) és a kamerák hálózatkimaradás elleni védelem lehetősége.

A kameraképek rögzítésének feladatát már évek óta a régi szalagos megoldások helyett digitális rögzítők vették át. Ezek valójában számítógépek, sok esetben kifejezetten szerverek.

Az IP kamerák terjedésével az ezekben alkalmazott analóg-digitális átalakítok lassan kikopnak, nincs szükség az analóg kamerákra, illetve azok képeinek a digitális rögzítő működéséhez szükséges formátumba átalakítani, azt az IP kamerák közvetlenül biztosítják. Egyszerűbbé válik az egész rendszer működése.

Ilyen megoldásokat tudunk ügyfeleink részére ajánlani a kültéri, ipari telephelyeket lefedő vezeték-nélküli megoldásoktól (CamiBOX), a beltéri, irodai felhasználást kiszolgáló megoldásokon keresztül akár az üzletek vagyonvédelmi rendszereinek kiegészítéseként is, sőt családi házak kül- és beltéri védelméhez is. Minden esetben a legkorszerűbb eszközöket tudjuk ajánlani, az Axis és Vivotek IP kamerákat, a nyíltforráskódú ZoneMinder rögzítő szoftvertől a különböző fizetős megoldásokig (netavis, Luxriot).