Cégalapítás előtt...

Eljött a pillanat, mikor úgy döntött, hogy vállalkozást alapít. Azonban ez a döntés még nem elég, mert meg kell választania a vállakozás formáját, ugyanis ez fogja meghatározni a vállalkozás létrehozásához szükséges eljárást.

Minden bizonnyal ismeri az alapvető szabályokat, miszerint egyéni vállalkozás esetén egyéni vállalkozói igazolványt kell kiváltani, míg társas vállalkozás esetén ügyvéd által szerkesztett alapító okiratot, társasági szerződést kell készíteni.

De itt álljunk meg egy pillanatra.

Pontosan tisztában van azzal, hogy ez a döntése meghatározza a vállalkozás működése alatt a fizetendő közterheket és jogviszonyokat?

Ez a különböző vállalkozási formák és a munkavégzéshez kapcsolódó jogviszonyok következtében jelentős eltéréseket eredményezhet és ezáltal a fizetendő közterhek mértéke is eltérhet. A döntése később jelentős többlet költséget okozhat, de a korrigálása is újabb költséget jelent, hiszen a társasági szerződés módosítása is ügyvéd által szerkesztett okirat alapján lehetséges és ennek bizony költségei vannak.

Nagyon fontos ezek megelőzése és a helyes döntés alapján megválasztani a vállalkozás formáját, megszövegezni a társasági szerződést.

A vállalkozás formáját, sőt a társasági szerződést is minden esetben "testre", pontosabban tevékenységre kell szabni. Ehhez nélkülözhetetlen segítséget nyújthat egy könyvelő, aki az adó- és járulék szabályokban kellőképpen járatos.

Mindenképpen, mielőtt döntésével károkat okozna sajátmagának, keressen fel egy könyvelőt, aki szakszerű tanácsokkal láthatja el döntéséhez. Ezután forduljon ügyvédhez, akinek már pontosan megtudja fogalmazni a társasági szerződés tartalmával kapcsolatos elvárásait.

Ne felejtse, az ügyvéd dolga, hogy az elvárt megszövegezésű társasági szerződést elkészítse. Hasznos kontrol lehet, ha a tervezetet megküldi a könyvelőnek, hogy véleményezze aannak tartalmát a korábbi megbeszélésüknek megfelelően.

Mindezeket a problémákat elkerülheti, ha olyan megoldást választ, amikor a tanácsadásra kiválasztott könyvelő és partnerei által ezt a folyamatot egyszerűen és az elvárásoknak megfelelően egy helyen megtudják oldani.

Természetesen a DiaKont ezt a megoldást ajánlja, nálunk lehtőség van arra, hogy a tanácsadás során pontosított elvárásoknak megfelelő vállalkozási formát választva partnereink elkészítsék az annak megfelelő társasági szerződést. Így a folyamat hatékonyabb és gyorsabb lesz, a könyvelő és az ügyvéd egyezteti a társasági szerződés megszövegezését.