Tudta-e?

Sok félreértésre ad okot a műszaki paraméterek értelmezése és ennek következtében az érdeklődők nem tudnak kellő mértékben eligazodni a tájékoztatók és reklámok tengerében. Ezért itt és most megpróbálom felhívni a figyelmet néhény fontos szempontra.

Tudta, hogy a hagyományos analóg kamerák képének digitális rögzítésekor a függőleges képfelbontás a felére csökken?

Ez a telvíziótechnikától örökölt sajátosság. Ha ezt nem tennénk meg, akkor a rögzített képen a mozgások következtében csíkozódás (interlace) jelenik meg, ami a felismerhetőséget jelentősen ronthatja. Így egy 510 soros felbontású analóg kamera képe digitálisan rögzítve függőlegesen mindössze 255 pixel felbontású. A rögzített képméret megtartása érdekében különböző trükköket alkalmaznak, de ezek a rögzített kép felbontását nem változtatják meg. 

Ennek következtében a nagy felbontású analóg kamerák digitális rögzítés esetén nem vagy csak igen korlátozottan felelnek meg az előírt biztonségtechnikai követelményeknek. 

A megoldást az analóg progresszív scan kamerák vagy a digitális (IP) kamerák jelentik, mert digitális rögzítés során a tényleges felbontásnak megfelelő képet lehet rögzíteni. 

Előbbi esetben a probléma nem biztos, hogy egyszerű, mert olyan digitális rögzítőre van szükség, mely a progresszív scan kamera képét fel tudja dolgozni. A rögzítők között ilyen kevés van forgalomban. Azonban a maximális felbontás a televíziótechnikából fakadóan max. 525 sor, amit nem tudunk növelni. Így az ennél nagyobb felbontással (pl. 610 sor) reklámozott analóg kamerák sem szolgáltatnak 525 sornál magasabb felbontású képet az analóg videó kimeneten. Ez a felbontás csak az alkalmazott képbontó (CCD) fizikai felbontását jelenti, melyet nem tudnak így kihasználni.

A digitális (IP) kamerák azonban ezt messze meghaladhatják a közvetlen digitális feldolgozásnak köszönhetően. A jelenleg kapható belépőszintű kamerák függőleges felbontása 480 pixel, de beszerezhető már full HD (1920x1080) felbontású kamera is, mint például az Axis és Vivotek termékei.

Az árak érdekesen alakulnak, a hagyományos analóg kamerák ára kb. harmada a belépő szintű digitális kamerák árának, míg a progresszív scan kamerák ára alig alacsonyabb. Ne feledjük, hogy az analóg kamerák képének feldolgozása (digitalizálása) további költséget (digitalizáló kártya) jelent, mely digitális kamera esetén szükségtelen.

Tudta, hogy a digitális kamera működéséhez nem szükséges külön tápfeszültség és a kép továbbítására alkalmas kábelezés?

A digitális kamerák jelentős része alkalmas arra, hogy a működéshez szükséges tápfeszültséget a digitális képtovábbításra használt kábelen fogadja (PoE). Ennek szinte csak előnyei vannak, hiszen megoldható a kamerák és a rögzítő központi szünetmentes tápellátása, megszűnnek a távoli kamerák képein tapasztalható zavarok, nem szükséges földhurok leválasztó. 

Hátránya lehet a rendszertechnikából fakadó kb. 100 m-es távolság korlát, de ez minimális költséggel a duplájára vagy akár többszörösére is növelhető egy switch vagy más megfelelő ezsköz beiktatásával, mely szintén alkalmas lehet a távtáplálásra. Ezáltal a rendszer üzembiztonsága nem csökken.

Tudta, hogy léteznek ingyenes digitális videórögzítő (CMS) szoftverek?

Valóban, az ilyeneket ingyenes, nyílt forráskódú szoftvereknek hívjuk és megbízhatóságuk közismert. Kevesen ismerik ezeket, pedig szolgáltatásaik elérik, esetenként meghaladják a piaci forgalomban kapható szoftverekét. Kompatibilitásuk nem korlátozódik egy gyártó termékére, hanem széleskörűen támogatja több gyártó eszközeit. Ilyen megoldás a ZoneMinder is, melyet ügyfeleinknek ajánlunk.

Bekerülési költsége a hardver mellett mindössze a telepítés, konfigurálás költségeit tartalmazza, ezen túl ezek a szoftverek valóban ingyenesek üzleti felhasználásra is. Karbantartási igényük minimális, bár ehhez hozzáértő szakember szükséges.